Što je to trihineloza?

Trihineloza (poznata još pod nazivom trihinoza) parazitarna je bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa, a uzrokuju je oblići iz roda Trichinella. Bolest je rasprostranjena po čitavom svijetu, a karakteristična je i za naše krajeve. 

Trihinelozu uzrokuju oble glistice iz roda Trichinella, od kojih se kod ljudi daleko najčešće pronalazi Trichinella spiralis. Prvi znanstveni opisi trihineloze datiraju iz sredine 19. stoljeća u opisima londonskih liječnika Jamesa Pageta i Richarda Owena, a do 1860. godine već se znalo da se bolest prenosi preko zaraženih svinja, što je dovelo do masovne averzije prema svinjetini u narednim godinama. Danas se u cijelom svijetu provodi detaljan epidemiološki nadzor kako hrane, tako i ljudi, no unatoč tome dolazi do velikog broja slučajeva - pa čak i epidemija ove bolesti.

Trihineloza spada među zoonoze, tj. zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Iako trihinelu pronalazimo u mnogim divljim mesojedima i svejedima, za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća svinja. Svinja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (pa čak i ostatke zaraženog svinjskog mesa u klaonicama, što danas postaje sve češći put prijenosa), a čovjek se zarazi jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo svinjsko meso (osobito šunku, kobasice i kulen).

Razvoj bolesti

Mišićno tkivo zaraženih životinja sadrži ciste, tj. učahurene oblike parazita, koje u početnom dijelu tankog crijeva (nakon što ih čovjek proguta) sazrijevaju do odraslih oblika. Parenjem odraslih parazita nastaju brojne ličinke koje se uspješno probijaju kroz stjenku crijeva do krvotoka, a zatim se krvlju i limfom prenose po čitavom tijelu. Ciklus završava invazijom ličinka u mišićne stanice te stvaranjem cista, dok se odrasli oblici izbacuju stolicom.

Sam ulazak ličinka u mišićne stanice opire se imunološkom odgovoru organizma, a napadnuta mišićna stanica se ne raspada nego postaje tzv. "stanica njegovateljica" i potpuno se podređuje parazitu, što je jedinstvena pojava u prirodi. Kroz naredne tjedne formira se čahura i razvija se cista. Ciste su dio životnog ciklusa trihinele u kojem se prenose s jedne životinje na drugu, i to tako da mišiće zaražene životinje pojede neka druga životinja. Čovjek je, međutim krajnji domaćin, što znači da se parazit ne prenosi dalje.

Klinička slika

Težina same bolesti u prvome redu ovisi o broju trihinela u konzumiranome mesu, kao i o zdravstvenom stanju organizma. Bolest se prezentira u ovisnosti o razvojnoj fazi parazita, pa tako razlikujemo crijevni stadij, stadij mišićne invazije te stadij rekonvalescencije.

Crijevni stadij odgovara fazi razmnožavanja trihinela i odlaganja ličinki u crijevu, a simptomi se javljaju prilikom invazije ličinki u crijevni zid. Taj stadij ne mora se uvijek očitovati simptomima, a ako su oni prisutni, tada se najčešće nakon nakon nekoliko dana javljaju proljev, povraćanje te boli u trbuhu praćene mučninom i znojenjem.

Stadij mišićne invazije započinje krajem prvog tjedna i uglavnom traje 2 - 3 tjedna. Očituje se bolovima u mišićima, visokom vrućicom, edemima lica i vjeđa, preosjetljivošću na svjetlost te (ponekad) ružičastim osipom. Zahvaćenost mišića često dovodi do otežanog žvakanja, gutanja i disanja, a u diferencijalnoj krvnoj slici vidi se visoka razina eozinofila. U težim slučajevima dolazi do promjena na srcu, plućima i živčanom sustavu te može nastupiti i smrt. Unatoč tome, bolest u najvećem broju slučajeva prelazi u stadij rekonvalescencije, razdoblje koje odgovara stvaranju cisti i traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Put do točne dijagnoze

Na osnovi epidemioloških podataka često je nemoguće postaviti točnu dijagnozu trihineloze, a kako brojne bolesti pokazuju slične simptome, mikrobiološka, tj. parazitološka dijagnostika infestacije jedina je specifična i dovoljno pouzdana. Prema metodama dokazivanja uzročnika razlikujemo direktnu i indirektnu dijagnostiku.

Za dokaz trihineloze direktnom metodom potrebno je učiniti biopsiju mišića; u tu svrhu se zbog praktičnosti najčešće koristi deltoidni mišić ramena. U direktnu dijagnostiku pripadaju trihineloskopija (metoda koja omogućuje direktnu vizualizaciju ličinka trihinele, utvrđivanje intenziteta infestacije te izdvajanje pojedinih ličinki za molekularnu identifikaciju), zatim histološki pregled uzorka (osjetljivija od trihineloskopije u pronalasku vrlo malih ličinki) te umjetna probava (imitiranje prvog koraka u prirodnoj zarazi trihinelom). Danas se zbog invazivnosti metode direktnog dokaza iznimno rijetko koriste, a stručnjaci se više služe trihineloskopijom inkriminiranog mesa.

U rutinskom radu uglavnom se koristi indirektna dijagnostika i to primarno serološke metode. One se baziraju na dokazivanju specifičnih protutijela kod oboljelih osoba, a njihovo glavno ograničenje je da je specifičnim protutijelima uglavnom potrebno određeno vrijeme da se razviju te shodno tome nisu prisutna na početku klinički izražene bolesti.

Bolje spriječiti nego liječiti

Budući da ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada ličinke prodru u mišiće, terapija trihineloze uglavnom je simptomatska te se temelji na mirovanju i uzimanju analgetika za suzbijanje mišićne boli. Antiparazitarni lijekovi kao što su mebendazol, tiabendazol i albendazol daju se kako bi se prekinula crijevna faza razvoja parazita. Kod životno ugroženih bolesnika s, primjerice, upalom srčanog mišića daju se kortikosteriodi, premda su rezultati njihove primjene dvojbeni.

Dakle ključna je upravo prevencija pojave bolesti koja se bazira na veterinarskoj provjeri mesa trihineloskopijom ili serologijom svake životinje, kao i na mjerama deratizacije u cilju smanjenja populacije štakora (najčešćeg nosioca bolesti u našim krajevima). Soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava ličinke, već je pravilno kuhanje i pečenje mesa najsigurnija zaštita. Smrzavanje mesa na temperaturi od -15 °C tijekom 3 do 4 tjedna uništava ciste parazita, iako postoje serotipovi trihinele koji podnose i te niske temperature.

Zaključak

Zbog epidemijskog potencijala trihineloze, zaraza trihinelom danas još uvijek ima veliko javnozdravstveno značenje. Tome posebno doprinosi i sve češća putovanja u zemlje u razvoju, stoga pažnju valja usmjeriti i u tom smjeru. Pravovremena i točno postavljena dijagnoza od posebne je važnosti zbog primjene adekvatne specifične terapije te kao pomoć u epidemiološkom nadzoru bolesti.

 

Što je bjesnoća?
Bjesnoća

Bjesnoća (rabijes, lyssa) je smrtonosna bolest središnjeg živčanog sustava koju uzrokuje virus rabijesa, rabdovirus iz porodice Lyssavirus. Bjesnoća je prvenstveno bolest životinja, a čovjek može oboljeti nakon ugriza bjesne životinje. U Hrvatskoj ima bjesnoće kod šumskih životinja, a rijetko se nađe kod domaće životinje. Zadnji slučaj bjesnoće kod čovjeka u Hrvatskoj zabilježen je 1964. godine.

Koji su znakovi bolesti?

Razdoblje od zaražavanja do vidljivih znakova bolesti (inkubacija) varira u širokom vremenskom razdoblju od sedam dana do jedne godine. Početak bolesti često je praćen osjećajem straha, nemirom, naglom preosjetljivošću na zvuk i svjetlo, glavoboljom, povišenom temperaturom, mučninom i malaksalošću. Vrlo česti znakovi bolesti su razdraženost, strah od vode, preosjetljivost kože na propuh i povećano izlučivanje sline. Napredovanjem bolesti mogu se pojaviti grčevi dišnih mišića kao i grčevi drugih dijelova tijela, popraćeni razdražljivošću i manijakalnim ponašanjm. Bez medicinske intervencije bolest obično traje 2&#x2d 6 dana, a smrt nastupa zbog zatajenja disanja.

Kako čovjek može oboljeti od bjesnoće ?

Uzročnik bjesnoće nalazi se u slini zaražene životinje, a na čovjeka se obično prenosi ugrizom bijesne životinje. Čovjek se može zaraziti i ako zarazni materijal bijesne životinje kao što je slina, dođe u direktan kontakt s očima, sluznicom nosa ili usta ili otvorenim ranama na koži.

Postupak prilikom ugriza životinje

Odmah temeljito oprati ranu sapunom i isprati tekućom vodom sve rane zadobijene ugrizom ili ogrebotinom životinje. Što je prije moguće, javiti se liječniku , kirurška obrada rane , postekspozicijska profilaksa: pasivna zaštita imunoglobulinom i cijepljenje protiv bjesnoće.

Kako da zaštitim svog psa ili mačku od bjesnoće?

Ako imate psa ili mačku, redovito je cjepite protiv bjesnoće kod veterinara. Da bi zaštita bila optimalna, mačke i pse potrebno je cijepiti svake godine. Držite svoje ljubimce u kući ili dvorištu, a prilikom šetnje, držite ih pod nadzorom i ne dopustite nekontrolirano kretanje, Držite podalje svoje ljubimce od nepoznatih pasa i mačaka, jer možda nisu cijepljene.

Što ako Vas ugrize domaći pas ili mačka?

Ako Vas ugrize bilo koja životinja, vrlo je važno odmah se javiti liječniku. Budući da u našoj zemlji vlasnici pasa i mačaka imaju zakonsku obvezu cijepiti svoje kućne ljubimce protiv bjesnoće, mala je vjerojatnost da budu bolesni. Ipak, ako Vas ugrize pas ili mačka, potrebno je provjeriti kod vlasnika da li je životinja redovno cijepljena. Domaći pas ili mačka smatraju se zdravim, no treba ih promatrati u narednih 10 dana. Ukoliko se za to vrijeme kod životinje ne razviju znakovi bjesnoće, nisu potrebni nikakvi specifični medicinski postupci kod ugriženog, osim obrade rane. Ako pas ili mačka pokazuju znakove bjesnoće ili se posumnja na bjesnoću ili je životinja pobjegla, potrebno je savjetovati se sa liječnikom i ukoliko je indicirano, dati antirabičan tretman.

Traži

Prijava